JavaScript seems to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website. Click here for instructions on enabling javascript in your browser.

Transistor - en betydelig byggesten indenfor al elektronik

En transistor er en halvleder, der kan bruges til at styre en elektrisk strøm og bruges i en bred vifte af elektronisk udstyr, herunder radioer, fladskærm, computer og smartphone.

En transistor består af tre lag halvledermateriale: basen, emitteren og kollektoren. Basen er tynd og har en lav koncentration af elektroner. Emitteren er tyk og har en høj koncentration af elektroner. Kollektoren er også tyk og har en høj koncentration af elektroner.

Når en lille strøm ledes gennem basen, kan den kontrollere en meget større strøm, der løber gennem emitteren og kollektoren. Dette skyldes, at elektronerne i basen kan sprede sig til emitteren og kollektoren. Der er to hovedtyper af transistorer: bipolære transistorer (BJT'er) og felteffekttransistorer (FET'er).

Bipolare transistorer har to typer ladninger: elektroner og huller. Når en lille strøm ledes gennem basen, kan den kontrollere en meget større strøm, der løber gennem emitteren og kollektoren.

Felteffekttransistorer har kun én type ladning: elektroner eller huller. Når en elektrisk felt påføres transistoren, kan det kontrollere strømmen, der løber gennem transistoren.

Transistorer bruges til at forstærke og demodulere radiosignaler.
Computere: Transistorer bruges til at bygge computerchips, der er hjernerne i computere.
Smartphones: Transistorer bruges til at bygge strømforsyninger, processorer og andre komponenter i smartphones.

Transistoren er en af de mest betydningsfulde opfindelser i historien.